De Nikon Z6III werd na lang wachten eindelijk aangekondigd en bevat als eerste camera een half-stacked CMOS-sensor.

Nadat er vorige week al een teaser verscheen, is de Nikon Z6III nu ook officieel aangekondigd. Het toestel zal een uitbreiding zijn van middensegment systeemcamera’s van het merk. Zoals verwacht haalt de Z6III veel van zijn functionaliteit bij de high-end Z8 en Z9, verpakt in een compacte behuizing.

De Z6III is uitgerust met ’s werelds eerste half-stacked full-frame CMOS-sensor. Volgens Nikon zal deze sensor, samen met de EXPEED 7-processor, zorgen voor razendsnelle autofocus en elektronische zoekerverversingssnelheden, Fotografen kunnen zo fotograferen aan 120 beelden per seconde zonder blackout of rolling shutter-vertekening. De Z6III kan 6K/60P (RAW) video-opnamen maken en biedt ook de mogelijkheid om 5,4K (YUV) en 4K UHD/60p video’s op te nemen, waarbij deze laatste oversampled is van 6K. De prestaties zullen niet gelijk zijn aan die van de Z8 met een volwaardige stacked sensor, maar ongetwijfeld voldoende indrukwekkend.

Gloednieuwe zoeker

Opvallend aan de Z6III is de nieuwe elektronische zoeker, die helderder is dan we tot nu toe gezien hebben en een breed DCI-P3 kleurengamma ondersteunt in een poging kleuren zo levensecht mogelijk weer te geven voor natuurgetrouwe opnamen.

Advertentie

De Z6III heeft een grote lichtgevoeligheid, met een ISO-bereik dat loopt van 100 tot 64.000 (uitbreidbaar tot 50-204.800). Dit, in combinatie met de AF-gevoeligheid tot -10 LW, moet het mogelijk maken om zelfs onder de moeilijkste lichtomstandigheden bruikbare opnamen te maken. De camera beschikt verder over vibratiereductie en focuspuntstabilisatie.

Dirk Jasper, productmanager bij Nikon Europe, benadrukt de veelzijdigheid van de Z6III: “De Z6III biedt een hoger prestatieniveau voor camera’s binnen het middensegment. Dankzij een aantal unieke functies en de naadloze integratie met Nikon Imaging Cloud, biedt de camera ongekende flexibiliteit, zelfs voor professionele gebruikers.” Nikon Imaging Cloud, een gratis cloudservice die binnenkort beschikbaar zal zijn, zal automatisch firmware-updates, camera-naar-cloud beeldopslag en exclusieve beeldinstellingen bieden.

Prijs en beschikbaarheid Nikon Z6III in België

De Nikon Z6III zal vanaf eind juni 2024 beschikbaar zijn voor een adviesprijs van 2.999 euro. Dat is zo’n 650 hoger dan de introductieprijs van zijn voorganger, maar geen grote verrassing. De Sony A7IV zag een soortgelijke prijsstijging ten opzichte van de A7 III en ook hier werd deze veroorzaakt door de grote hoeveelheid nieuwe technologie in de camera.

Belangrijkste kenmerken Nikon Z6III

Alle details over de Nikon Z6III zijn te vinden op de website van Nikon. In een persbericht aan de redactie deelde het merk volgend lijstje van de belangrijkste kenmerken van de camera.

  • Half-stacked full-frame sensor van 24,5 MP: razendsnelle scansnelheden van de sensor zorgen voor volledige pixeluitlezing voor heldere, gedetailleerde beelden met een hoog dynamisch bereik en natuurgetrouwe kleuren. Het native ISO-bereik loopt van 100 tot 64.000 (uitbreidbaar tot 50-204.800).
  • In de camera 6K RAW-video-opnamen: Interne 6K/60P (RAW) en 5,4K/60P (YUV) opnamen. Je kunt 4K UHD/60p video oversampled van 6K in-camera maken en opnemen bij 240p (10x slow motion).
  • Geluid van professionele kwaliteit: De externe microfooningang van de camera kan worden gebruikt als lijningang voor geluid van professionele kwaliteit.
  • Heldere EVF met ultrabreed kleurengamma: met verversingssnelheden van 60 bps biedt de 4000-nit elektronische zoeker met 5.670.000 beeldpunten consistent vloeiende high-definition weergaven. Een breed (DCI-P3) kleurengamma toont levensechte kleuren zonder kleurbanden.
  • Tot 120 bps met AF/AE en voor-ontspan-opnamen: 120 bps (10MP DX-formaat JPEG’s) of 60 bps (24MP full-frame JPEG’s). De Z6III legt het beslissende moment altijd vast, zelfs als het moment plaatsvond nog voor de sluiter ontspande.
  • Topklasse AF-functies: razendsnelle AF-berekeningen zorgen voor het betrouwbaar volgen zonder onderbrekingen. Onderwerpdetectie en AF werken tot -10 LW bij foto’s en video’s.
  • Krachtige vibratiereductie en focuspuntstabilisatie: 8,0 stops 5-assige in-camera beeldstabilisatie en E-VR voor video. Scherpstelpunt VR stabiliseert het gebied rond het actieve scherpstelpunt.
  • Draai- en kantelbare monitor met hoge resolutie: volledig draai- en kantelbare touchscreen monitor met 2.100.000 beeldpunten voor een duidelijk, zeer gedetailleerd beeld van het onderwerp vanuit elke hoek.
  • Klein, licht, sterk: weegt slechts circa 750 gram, met een weerbestendige afdichting en koudebestendigheid tot -10 C.
  • Twee kaartsleuven: één sleuf ondersteunt CFexpress Type B-kaarten of XQD-kaarten en de andere sleuf ondersteunt UHS-II SD-kaarten.
  • Optionele verticale battery grip: Nikons nieuwe battery grip MB-N14 kan worden gebruikt als grip voor verticale opnames of als tegenwicht voor zwaardere teleobjectieven, maar ook voor langere fotografiesessies.
Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in