Waarom zou je nog nieuwe spiegelreflexen maken, als de (nabije) toekomst lijkt weggelegd voor de systeemcamera? Simpel, omdat er nog steeds vraag is naar dslr’s. Én omdat een spiegelreflex in sommige situaties nog altijd beter presteert dan een spiegelloze camera. Zo zie je op een dslr altijd een realistisch beeld in de zoeker en is de automatische scherpstelling sneller. De verschillen worden telkens kleiner, maar een fractie van een seconde maakt bij actiefoto’s nog steeds het verschil tussen een topfoto en een gemiste kans.

De camerafabrikanten van dit moment proberen daarom het beste van de wereld van de spiegelreflex te combineren met dat van de systeemcamera. Nikon heeft dat gedaan met de D780. Deze nieuwe dslr zit boordevol techniek die ook in de spiegelloze Z6 zijn kunnen toont.
Z6 + spiegel = D780?
Het is dan ook helemaal niet zo vreemd om de D780 een Z6 in een spiegelreflex-behuizing te noemen. Beide camera’s hebben een full-frame beeldsensor met 24,5 effectieve megapixels (waarschijnlijk dezelfde, maar Nikon geeft hierover geen informatie prijs) en maken gebruik van hetzelfde AF-systeem dat op die sensor is ingebakken. Hoewel het aantal pixels ten opzichte van de voorganger nauwelijks is verhoogd (de vraag is ook of dat überhaupt nodig is), is de sensor wel wat lichtgevoeliger en scoort hij beter bij hogere ISO-waarden. Dat laatste zie je in de praktijk terug bij de betere kwaliteit van foto’s die je in donkere lichtomstandigheden hebt gemaakt. Bovendien weet de live-viewmodus van de D780 in het donker ook automatisch te focussen op onderwerpen tot aan maar liefst -6 EV.

Ook op het gebied van snelheid pluk je de vruchten van de nieuwe sensor. Omdat hij sneller wordt uitgelezen, kan de D780 fotograferen met hogere framerates en filmen in 4K-kwaliteit, zoals je verderop in de tekst kunt lezen.
Als je fotografeert in live-viewmodus heb je net als op de Z6 de beschikking over 273 hybride detectiepunten. Dat levert in de praktijk in verreweg de meeste gevallen trefzekere resultaten. Natuurlijk ‘ziet’ het autofocussysteem ook of er gezichten en/of ogen in het frame zichtbaar zijn, en stelt daar met een grote trefzekerheid en snel op scherp. Zeker als de personen of objecten niet al te onvoorspelbaar reageren, weet het systeem ze goed te volgen. Bij meer abrupte bewegingen raakt de camera het onderwerp soms kwijt, om het daarna meestal zelf weer terug te vinden.
Optische zoeker en interface Nikon D780
De D780 heeft een zelfde optische zoeker met 0,70x vergroting en een dekking van het volledige frame als de D750. Maar in de nieuwe camera heeft Nikon hetzelfde AF-systeem als dat van zijn topspiegelreflex D5 ingebouwd. Daardoor staat je bij het fotograferen door de zoeker een 51-punts AF met fasedetectie ter beschikking. Het systeem geniet bovendien van de geavanceerde algoritmes die voor dat vlaggenschip ontwikkeld zijn, waardoor de D780 bewegende onderwerpen moeiteloos kan volgen. De camera herkent hierbij gezichten in beeld, maar geen ogen. Bij het fotograferen door de zoeker kan de camera scherpstellen tot -3 EV en kan je kiezen uit geavanceerdere AF-instellingen dan in live view.

De AF-punten bij het fotografen door de zoeker bestrijken een veel kleiner deel van het beeld dan in live-viewmodus. Daar staat tegenover dat de zoeker-AF betere resultaten levert dan het AF-systeem in live-viewmodus. Maar, omdat we de camera slechts een beperkte tijd tot onze beschikking hadden, konden we niet alle ins en outs van de instellingen proberen en finetunen. Het hielp daarbij ook niet dat de camera in de twee modi verschillende AF-scherpstelgebieden biedt.
De D750 stond bekend om zijn uiterst gebruiksvriendelijke design met herkenbare Nikon-ergonomie. Toch heeft Nikon het gebruiksgemak met de D780 naar een nog hoger niveau weten te tillen. Dat is vooral te danken aan de extra AF-on-knop aan de achterkant. Die functie kon je op de voorganger weliswaar configureren op de AE-L/AE-L-button, maar een toegewijde knop is in de fotopraktijk toch handiger.

De ISO-knop heeft plek geruild met de knop voor de belichtingsmeter en is verhuisd van de achterkant naar de bovenkant. Achterop is verder de schakelaar die je laat switchen tussen fotograferen en video-opnames, naar boven verplaatst. Op deze positie is hij wat makkelijker met de duim te bedienen. Het laat zien dat de camera nog meer is gericht op gebruikers die veel schakelen tussen stilstaand en bewegend beeld.
Exit flitser, enter touchscreen
Niet alle fotografen zullen het waarderen dat de D780 – in lijn met de D850 – geen ingebouwde flitser meer heeft. Hoewel, het overgrote deel van de (semi)professionele doelgroep van de camera zal sowieso de voorkeur geven aan externe flitsers. Het ontbreken van de opklapbare flitser zorgt er in elk geval voor dat de nieuwe camera nog beter weersbestendig is dan zijn voorganger al was.

Waar het 3,2inch-grote scherm van de D750 nog niet aanraakgevoelig was, is dat van de nieuweling dat wel. Hierdoor heb je met een druk op het scherm toegang tot de instellingen in het menu en kan je inzoomen op en swipen tussen beelden. Ook bij het fotograferen en filmen bewijst het touchscreen zijn nut. In live-viewmodus kun je er het scherpstelpunt mee bepalen en/of mee afdrukken. Helaas is het touchscreen niet actief als je door de zoeker fotografeert. Voor het bepalen van het scherpstelpunt ben je dan dus aangewezen op de kanteltoets aan de achterkant, aangezien er ook niet is voorzien in een gebruiksvriendelijkere joystick.
Beeldreeksen
Wat betreft serie-opnamen kan je op de D780 met de mechanische sluiter kiezen voor een maximale 7 beelden per seconde. Dat is een half beeld per seconde meer dan de D750. Met de elektronische sluiter haal je in de stand Stil fotograferen een maximum van 12 foto’s per seconde. Die laatste is dus alleen beschikbaar bij live-viewopnamen.
De bestanden worden weggeschreven op twee SD-kaartsleuven, die het snelle UHS-II-formaat ondersteunen. Bij het filmen heb je dergelijk snelle geheugenkaarten ook zeker nodig. De D780 kan beelden namelijk vastleggen in 4K-kwaliteit met een framerate van maximaal 30p. Bij video’s gebruikt de camera de hele 6K-resolutie van de beeldsensor, hij cropt het beeld dus niet. Dankzij de ondersteuning van N-Log geeft de D780 filmers veel vrijheid om de kleuren van de videobeelden achteraf te verbeteren. Verder kan de camera HLG-opnames met een extra groot dynamisch bereik maken, die rechtstreeks op compatibele tv’s of monitors kunnen worden afgespeeld. Ideaal bij het filmen is dat de oogherkenning-AF ook beschikbaar is als je foto’s maakt tijdens het filmen. Een ingebouwde time-lapse-functie maakt het videopalet van de D780 compleet.

Beeldkwaliteit Nikon D780
Zoals je van de opvolger van de performante D750 mag verwachten, is de kwaliteit van de door de D780 geproduceerde beelden van een erg hoog niveau. De nieuwe Expeed 6-beeldprocessor doet zijn werk perfect en levert veel detail en scherpte. In situaties met extreme contrasten staat de camera zijn mannetje en levert het indrukwekkende resultaten met een groot dynamisch bereik.
Ook wat betreft gevoeligheid scoort de D780 veruit bovengemiddeld. Hij heeft een groter ISO-bereik dan zijn veelgeprezen voorganger: je kunt de gevoeligheid instellen van ISO 100 tot ISO 51.200. Dat is zelfs uitbreidbaar tot ISO 50 – 204.800. Je kunt gerust bij waarden tot ISO 6.400 instellen zonder dat er ruis zichtbaar is. Pas bij extreme waarden als 12.800 wordt het resultaat duidelijk minder ruisvrij.

Conclusie
Met de D780 toont Nikon aan dat het terecht vertrouwen heeft in de spiegelreflextechniek. Zeker omdat die in de D780 slim is aangevuld met de mogelijkheden die nieuwe technologische ontwikkelingen bieden. Met twee autofocussystemen, afkomstig van zowel een eersteklas spiegelreflex als een topsysteemcamera, komen in de D780 twee moderne werelden samen. In combinatie met de snelle processor en high-end beeldsensor staan die in de solide, weerbestendige body van de D780 garant voor beelden van topkwaliteit.
Specificaties Nikon D780
- Adviesprijs: 2.499 euro
- Resolutie: 6.048 x 4.024 pixels
- Sensor: 24,5 megapixel full-frame CMOS-sensor
- Gevoeligheid: ISO 100-51.200 (uitbreidbaar naar 50-204.800)
- Sluitertijd: 30 sec tot 1/8000 sec
- Scherpstelling: 273 hybride detectiepunten in live-view, 51 fasedetectiepunten bij fotograferen met zoeker
- Burstmodus: 7 fps mechanisch, 12 elektronisch
- Lichtmeting: Matrix, centrumgericht, spot, op hoge lichten gericht
- Geheugen: 2x SD-kaart (UHS-II)
- Afmetingen: 144 x 116 x 76 mm
- Gewicht: 840 gram (inclusief batterij en sd-kaart)
- Website: www.nikon.be
f/1.8, 1/200, ISO 100, 50 mm f/3.5, 1/50, ISO 250, 50 mm f/2.8, 1/50, ISO 280, 50 mm
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.